Abderrahim Chawki
In 1970 verliet Abderrahim Chawki zijn geboortestad om zich na veel omzwervingen in Utrecht te vestigen. Als beeldhouwer onderzoekt hij in zijn werk de relatie tussen taal en beeld. Daarvoor gebruikt hij wat het meest eigen en dierbaar is: de aarde en zijn moedertaal. Hij maakt beelden van steen in Arabisch schrift. Het is een persoonlijke keuze, het gaat om universele zaken. Het woord heeft in elke taal zijn klank, schrift en betekenis. En in elke cultuur heeft het beeld zijn materiaal, vorm en ruimte.
Deze dimensies probeert hij te verbinden en in elkaar te laten weerklinken. Vanuit zijn oorspronkelijke culturele achtergrond kan zijn werk worden gezien als een poging om de kunst van de kalligrafie te vernieuwen door er een ruimtelijke dimensie aan te geven en er de kracht van het materiaal en persoonlijke emotie aan te verbinden. Maar juist door dat te doen plaatst hij zijn werk nadrukkelijk in de traditie van de Westerse beeldhouwkunst. Zo verbinden zich de artistieke principes van de twee culturen waarvan hij deel is.
Chawki maakte werk in opdracht voor o.a. gemeenten, universiteiten en particulieren. Hij won prijzen als anti-discriminatie media prijs, FNV-wisselprijs en de veiligheidsprijs Utrecht.