Barbara Hepworth


Barbara Hepworth werd geboren in Wakefield West Yorkshire. Ze studeerde aan de Leeds School of Art waar ze kennismaakte met Henry Moore. Daarnaast studeerde ze aan het Royal College of Art en in Italië. Samen met kunstenaars Henry Moore en John Piper was Hepworth één van de leden van de Seven and Five Society. Dit was een Britse kunstenaarsgroep die in 1919 werd opgericht door zeven schilders en vijf beeldhouwers en huisde in Londen. In 1920 hield de groep al haar eerste tentoonstelling. Als Britse manifestatie van de "return to order"-kunstbeweging van na de Eerste Wereldoorlog was de groep aanvankelijk nog vrij traditioneel en conservatief. Volgens de eerste tentoonstellingscatalogus waren de kunstenaars er niet op uit om een nieuw "isme" promoten; integendeel, zij hadden juist het gevoel dat er te snel en op te veel gebieden aan vernieuwing werd gedaan. Hepworth en Moore waren modernisten, en werkte de non-modernisten eruit. In 1935 veranderden ze de naam in “Seven and Five Abstract Group” en hielden zij in de de Zwemmer Gallery in Londen de eerste zuivere abstracte kunsttentoonstelling van Groot-Brittannië.

Een van de meest prestigieuze sculpturen is Single Form die ter herinnering aan Dag Hammarskjöld is opgesteld bij het gebouw van de Verenigde Naties in New York. Hepworths beelden worden omschreven als niet functionele architectuur. Ze werkte eerst vooral in steen en hout, maar in de vijftiger jaren liet ze werk in brons gieten.

In 1965 ontving zij de Order of the British Empire (OBE) en mocht zich voortaan Dame Barbara Hepworth noemen. Hepworth is op 72-jarige leeftijd omgekomen bij een brand in haar atelier in St. Ives in Cornwall. Haar Atelier en haar woonhuis vormen tegenwoordig het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden.

Kunstuitleen Online created by Trilobiet