Diana van der Ley
Op een documentaire manier registreert Diana van der Ley wat er gebeurt in de openbare ruimte. Haar werk gaat over veranderingen in de samenleving. Hierbij concentreert Van der Ley zich op de diverse groepsprocessen en de lichaamstaal van individuen. Zoals bij de foto Nieuwjaarsduik waar elk groepje zijn eigen held heeft. Zij vertelt het complete verhaal van een gebeurtenis in één panoramafoto, waarin meerdere foto’s zitten verwerkt. De foto’s zijn opvallend door het enorme formaat. Vaak 60 cm. hoog en tot wel 300 cm. breed. Het beeld is op een schilderachtige manier gemanipuleerd en gecomponeerd. Verschillende tijdsmomenten en perspectieven zijn nauwkeurig samengebracht in één beeld.
Diana van der Ley zet de traditie voort van de Hollandse schilders, die de verfkwast hanteerden om impressies van het leven weer te geven. Een oude typisch Hollandse traditie die wellicht begon bij Pieter Breugel de Oude, waarin sociale tendensen uit de toenmalige samenleving in schilderijen werden vastgelegd.
Naast exposities in vele galeries in Nederland, heeft Van der Ley opdrachten uitgevoerd voor diverse bedrijven waaronder reclamebureau Onlu, Stichting Artez en Studio Dumbar. In 2006 ontving zij de van Dokkumprijs.