Jan Roëde
Jan Roëde werd op 13 juni 1914 geboren als Jan Roede. In de jaren veertig werd hij als schilder succesvol in Frankrijk. Omdat de Fransen moeite hadden met het uitspreken van zijn naam verfranste hij Roede tot Roëde. Toen hij zich weer in Nederland vestigde, heeft hij zijn Franse naam aangehouden. Het werk van Roëde is speels en kleurrijk en doet denken aan de kunst die door de kunstenaars rond CoBrA (een internationale kunstenaarsbeweging uit de jaren veertig) werd gemaakt. Net als bij veel kunstwerken van deze groep vertoonde zijn werk overeenkomsten met kindertekeningen. Hij is echter nooit onderdeel geweest van CoBrA, omdat hij hun stijl te ruw vond. Roëde werd met name geïnspireerd door de Franse kunst. In 1948 maakte hij kennis met het omgekeerde kleurenperspectief van de Fransman Maurice Estève. Dit is een compositietechniek waarbij koele kleuren op de voorgrond worden geplaatst terwijl de warme, sprekende kleuren juist meer op de achtergrond zijn te zien. Het omgekeerde kleurenperspectief zou hij vanaf het einde van de jaren veertig vaak in zijn werk toepassen.
Roëde heeft zowel figuratief (mens- en dierfiguren) als abstract (lijnen en kleurvlakken) werk gemaakt. In beide gevallen maakte hij geen gebruik van contour, wat betekent dat de omlijning van zijn figuren ontbreekt. Roëde verwerkte geen ingewikkelde problemen in zijn kunstwerken; gebruikte onderwerpen zijn simpel en dicht bij huis. Het Zenboeddhisme is zijn hele carrière een belangrijkste inspiratiebron geweest. Hij vond dat hij zijn beste werk maakte als hij er niet te veel bij nadacht en vooral op zijn intuïtie af ging.
Jan Roëde overleed 30 mei 2007. Werk van Roëde bevindt zich onder andere in de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam en het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.