Daniela SchwabeIn haar schilderijen zoekt Daniela bewust en onbewust contrasten op. Ze mengt beelden en balanceert op die manier tussen beeld en vlek, teken en betekenis. Dit proces gaat net zo lang door totdat het schilderij haar verrast. Op dat moment weet ze dat het werk af is. Op deze manier stelt ze een nieuwe realiteit samen, die geen verwijzingen bevat naar de realiteit zoals wij deze kennen.
In haar atelier werkt ze elke dag aan meerdere schilderijen tegelijk. Met als gevolg dat de kunstwerken elkaar onderling beïnvloeden en op elkaar gebaseerd zijn. Wanneer ze een doek heeft opgespannen en heeft geprepareerd laat ze het eerst een tijdje staan in haar atelier. Om er aan te wennen. Dan brengt ze met olie en lakverf de basis aan op het canvas: kleuren en lijnen. Laag voor laag voegt ze daarna beelden toe aan het schilderij, maar nog vaker schildert ze juist weg wat er al was. Zo onderzoekt ze de mogelijkheden om hetgeen wat er is, zo te vernietigen dat er een nieuw beeld ontstaat. De subjectieve waarneming die daarbij ontstaat, probeert ze tijdens het schilderen op een heel objectieve manier te benaderen. Door te blijven construeren, door af te breken, het schilderij om te draaien, of het zelfs in repen te snijden en vervlechten met een ander schilderij. In haar laatste schilderijen is ze gekomen tot een vorm die is ontstaan door een filter toe te passen op oudere schilderijen. Met dit photoshop-filter wordt alle informatie gereduceerd tot vlakken en lijnen. Schwabe probeert tot de oppervlakte van de waarneembare wereld heen te dringen en brengt structuren en patronen die ze daarachter vermoed in beeld. Het beeld dat ontstaat is geen antwoord, maar eerder een nieuwe vraag.

Sinds haar afstuderen in 2009 nam Schwabe aan tal van tentoonstellingen deel. Ze was prijswinnaar bij Rabobank en werd in 2009 genomineerd voor Art Olive Jong Talent. Ze organiseert tentoonstellingen en plaatste werken in opdracht bij o.a. Architecten Bureau Asnova in Utrecht.

Te leen of te koop

BQA
€ 36,80/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet