Co Westerik
Co Westerik (1924) is een Nederlandse kunstenaar die in een realistische stijl werkt. In de jaren vijftig en zestig werd hier door andere kunstenaars en door critici met name negatief op gereageerd, omdat de abstractie hetgeen was dat op dat moment de klok sloeg. Ondanks de kritiek heeft Westerik in deze periode verschillende prijzen gewonnen (waaronder vijf keer de Jacob Marisprijs, een kunstprijs die tot 1968 door de kunstenaarsvereniging Pulchri Studio aan Haagse kunstenaars werd uitgereikt) en maakte hij onderdeel uit van Biënnales van Venetië, Parijs en São Paolo.
De thematiek voor zijn kunstwerken haalt Westerik uit de buitenwereld. Hoewel de stad hierbij een belangrijke rol speelt, verblijft hij sinds 1971, naast Rotterdam, elk jaar een aantal maanden in zijn atelier op het platteland van Zuid-Frankrijk. Verwondering over alledaagse situaties en de (menselijke) natuur zijn zijn belangrijkste drijfveer. Alleen de gebeurtenissen die de diepste indruk op hem hebben gemaakt, worden op het doek vastgelegd. Kleine verwonderingen verdienen een tekening. Dit sluit aan bij zijn opvatting dat schilderen niet zomaar een leuke decoratieve aangelegenheid is. Kunst heeft een gebeurtenis nodig.
Westerik maakt zowel schilderijen, tekeningen als grafiek. Voor elke van deze technieken heeft hij een andere werkwijze. Voor zijn schilderijen maakt hij eerst zogenaamde ‘ideeschetsen’. Dit zijn kleine tekeningen van plotselinge invallen die een schilderij zouden kunnen worden. Nadat hij een uitvergrote versie van een ideeschets op doek of paneel heeft gezet, maakt hij een onderschildering in tempera, wat zorgt voor kleurbehoud. Als laatste volgt de definitieve schildering in olie- en/of alkydverf. Bij het maken van werken op papier heeft hij geen vooropgezet plan. De onderwerpen ontstaan tijdens het werkproces.
Er zijn in Nederland diverse musea die werk van Co Westerik in hun collectie hebben. Hiertoe behoren onder andere het Gemeentemuseum in Den Haag, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en het Groninger Museum.