Karel Appel
Karel Appel (1921-2006) was één van de bekendste Nederlandse schilders na de tweede wereldoorlog. Appel was op 8 november 1948 één van de oprichters van CoBrA, de experimentele kunstbeweging vernoemd naar Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Een levensmotto van Karel Appel was: Ik rotzooi maar wat aan. Deze houding werd niet meteen door iedereen omarmd: toen Appel in 1949 zijn wandschildering ‘Vragende kinderen’ in het gemeentehuis van Amsterdam presenteerde, veroorzaakte dat zoveel opschudding dat de gemeente het werk tien jaar lang verschool achter het behang.
Inmiddels wordt het werk van Appel door veel kunstkenners en -liefhebbers gewaardeerd. In zijn werk staat de expressie centraal. Hij werd geïnspireerd door de kinderlijke fantasie en vrijheid. He werk van Appel is sprekend door het gebruik van felle kleuren, harde lijnen en altijd wel herkenbare vormen zoals een zon, dier of persoon. Naast zijn expressieve schilderwerken, maakte Appel ook sculpturen en hij schreef gedichten. Tot aan zijn dood op 85-jarige leeftijd was Appel vrijwel dagelijks in een van zijn ateliers te vinden.
Karel Appel volgde een opleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Zijn werk is in tal van museumcollecties opgenomen, waaronder het MoMA in New York, het Tate in Londen en het Stedelijk Museum in Amsterdam.