Charles Donker


Charles Donker is een Nederlandse graficus die vooral bekendheid heeft verworven met zijn etsen van de natuur. Van 1956 tot 1961 is hij leerling op de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Hier volgt hij twee jaar les op de afdeling Monumentale Kunst, waar hij onder meer leert mozaïeken te ontwerpen. Vanaf 1969 maakt hij alleen nog maar tekeningen en etsen. In 1962 gaat Donker onderdeel uitmaken van het in 1960 opgerichte Grafisch Gezelschap De Luis. De Luis heeft in die jaren een atelier in Utrecht dat gebruikt mag worden door verschillende kunstenaars. Het doel van de groep is het bevorderen van de vrije grafische kunsten. Dit proberen zij te bewerkstelligen door zowel de productie als de verspreiding (door middel van een systeem van abonnees en begunstigers) van grafiek te vergroten.

Door een in de jaren zeventig gehouden tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht en de publicatie van het boek Dagboek Rhijnauwen verwerft Charles Donker landelijke bekendheid als graficus. Donkers werk heeft vaak de natuur als onderwerp, de plaats waar hij het liefst werkt. Uit zijn dagboek blijkt dat hij urenlang in stilte de natuur kan bestuderen. Dingen die hij dan ziet, gebruikt hij voor zijn etsen. Donker werkt meestal in oplages tussen de tien en vijftig etsen. De platen waar de prenten mee worden gemaakt, zijn zelden gedateerd. De afdruk krijgt vaak wel een datum mee.

Vanaf de jaren zeventig behoort hij tot één van de weinige hedendaagse Nederlandse grafici die bijna voortdurend van zijn werk kan leven. Dit komt met name doordat hij aan veel verkooptentoonstellingen deelneemt. Sinds 2000 is Donker minder op tentoonstellingen terug te vinden. Het werk van Charles Donker is onder andere in het Rijksmuseum, het Centraal Museum Utrecht, Museum Boijmans Van Beuningen, het Rembrandthuis en de collectie van Frits Lugt bij de Fondation Custodia in Parijs te zien.

Te leen of te koop

Struikgewas
€ 10,80/maand
Meisje in bos
€ 18,40/maand
Berk II
€ 10,00/maand
Houten hand
€ 8,40/maand

Te koop op deze website

Waterral
prijs: € 337,50
Winterkoning 4
prijs: € 337,50
Hakblok, touw en zeil
prijs: € 412,50
Kunstuitleen Online created by Trilobiet