Marinus Fuit
De schilderijen van Marinus Fuit tonen een vervreemde wereld. Het zijn imaginaire landschappen die uit verschillende, aan de werkelijkheid ontleende, elementen worden opgebouwd. De vormen zijn herkenbaar - flatgebouwen, trappen, een tram, een paaltje - en worden minutieus uitgevoerd in grote composities met strenge vormen en heldere, overwegend primaire kleuren. Het werk verwijst duidelijk naar de zichtbare wereld om ons heen, ondanks sterke abstraheringen. Langzamerhand verdwenen de mensen uit zijn werk en bepalen alleen de objecten het beeld. De horizon en het perspectief vervullen daarin een bijzondere rol. Zijn werk suggereert vaak een onbegrensde ruimte. Het is de neerslag van existentiële ervaringen met metafysische reikwijdte. Menselijke aanwezigheid doet zich slechts vermoeden.
Eind 2009 is in Haarlem de Stichting Marinus Fuit opgericht. De stichting heeft tot doel om de kunst van Marinus Fuit te promoten en onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Begin 2010 vond een overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van de 75 jarige leeftijd van Marinus Fuit plaats in Pulchri Studio, Den Haag. Tal van recensies en artikelen zijn gepubliceerd in belangrijke kranten en tijdschriften. Ook verschenen er diverse catalogi en publicaties. Tevens vervaardigde hij prenten in opdracht voor o.a. Nationale Nederlanden, Alianz en Gemeente Haarlem.
Vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkelingen in de figuratieve kunst is Marinus Fuit in 2011 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.