Jan Pieter Hartzema


Pieter Hartzema wordt in 1954 geboren in het Friese dorp Sint Annaparochie. Jan Pieter wist al op jonge leeftijd dat hij kunstenaar wilde worden. Hij schildert in de luwte en treedt maar mondjesmaat met zijn schilderijen naar buiten.

Op zestienjarige leeftijd gaat Hartzema in Utrecht aan de School voor Grafische Vakken studeren. Na het behalen van zijn diploma stapt hij over naar de Academie Artibus (nu HKU) waar hij autonome kunst studeert. Tijdens zijn studie focust hij zich vooral op tekenen en grafiek. Hij studeert in 1979 af en besluit ter inspiratie een rondreis door Amerika te maken. Hij bezoekt onder andere de steden New York en Los Angeles. Nu Jan Pieter toch ‘in de buurt’ is bezoekt hij ook Mexico. Daarnaast reist hij naar Spanje, Italië, Portugal, Duitsland, Kroatië, Zuid-Oost Azië en de Filippijnen. Onderweg tekent Hartzema reisimpressies die hij later in olieverf uitwerkt.

In de tachtiger jaren schildert Hartzema figuratief. Zijn schilderijen verdeelt hij in fraaie grote kleurvlakken waarin hij vaak een mensfiguur centraal neerzet. Later zoekt de schilder meer en meer de abstractie. Hartzema houdt van kleur, door de jaren en stijlen heen gebruikt hij kleur als een sterk wapen die zijn schilderijen dynamisch maken.

Te leen of te koop

Runaway boy
€ 36,00/maand
Wachtend figuur
€ 26,80/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet