Jaap Hillenius


De stijl van Jaap Hillenius (1934-1999) wordt vaak beschreven als een eigen variant op het negentiende-eeuwse impressionisme. Hillenius noemde zichzelf in zijn beginjaren een ‘gevoelig expressionist’. Zijn grootste interesse lag bij de menselijke waarneming. In 1970 besloot hij de rest van zijn leven te wijden aan het ontwikkelen van één schilderij: een zomers, zonovergoten landschap met mensen onder een boom aan het water. Hillenius startte een onderzoek naar verschillende facetten: kleur, licht, ritme en beweging, en de beeldende aspecten van het water, gras en bloemen. Om al deze deelonderwerpen te bestuderen en zo optimaal mogelijk te kunnen verbeelden, maakte hij veel reizen. Voor de bomen reisde hij bijvoorbeeld af naar het oerwoud van Guatamala. Veel kunstwerken die hij in deze periode maakte, kunnen gezien worden als voorstudies voor dat ene grote werk.

Na veel onderzoek deed hij in 1982 de eerste poging tot zijn ultieme schilderij te komen. Hierbij liep Hillenius tegen nieuwe problemen aan. Hij wilde dat het kijken naar zijn kunstwerk een geheel nieuwe ervaring zou zijn. Maar doordat het menselijk geheugen wat men ziet, koppelt aan wat het al kent, gebeurt dat bij een figuratief kunstwerk minder snel en wordt het kijken beïnvloed. Hillenius sloeg aan het experimenteren met onder andere oogbewegingen. Uiteindelijk ontdekte hij dat kleur invloed heeft op de wijze waarop iemand naar een afbeelding kijkt en dat het contrast tussen kleuren de ruimtelijke ervaring bepaalt. Aan de hand van deze theorie heeft Hillenius meerdere werken gemaakt.

In zijn kunstwerken maakte Hillenius voornamelijk gebruik van de het pointillisme, een schildertechniek waarbij door middel van het dicht op elkaar plaatsen van kleine puntjes of streepjes ongemengde verf een afbeelding verschijnt. Daarnaast gebruikte hij ook grote kleurvlakken en lijnen. Van 1982 tot en met 1990 was Hillenius docent aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam op de afdeling tekenen en schilderen. Jaap Hillenius overleed in 1999 door een verkeersongeluk.

Te leen of te koop

Zonder titel 84-91
€ 10,80/maand
Rood zonlicht
€ 7,60/maand
Portret
€ 56,80/maand
Momento Vivero
€ 54,00/maand
Wit licht
€ 51,20/maand
Afstand
€ 41,60/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet