Claudy Jongstra


Claudy Jongstra (1963) is textielkunstenares en maakt (wand)tapijten op grote formaat. Hiervoor maakt zij gebruikt van rauwe materialen en ontdekt ze graag de mogelijkheden van oude ambachten zoals spinnen en weven. Op deze manier wil zij schoonheid en geborgenheid in publieke ruimtes brengen. Jongstra hecht veel waarde aan de wijze waarop de producten waarmee zij werkt worden geproduceerd. Haar studio is in het bezit van schapen en een botanische tuin, er worden bijen gehouden en de planten voor kleurstoffen worden zelf verbouwd. Dit alles gebeurd met respect voor de natuur. Voor het verkrijgen van andere grondstoffen wordt er samengewerkt met lokale bronnen en worden traditionele technieken toegepast.

Het oeuvre van Claudy Jongstra is gebaseerd op ethische waarden. De promotie van biodiversiteit en het behoud van de culturele en natuurlijke erfenis zijn belangrijke speerpunten voor de kunstenares. Met haar kunstwerken wil Jongstra een zachtere en menselijke sfeer creëren. Binnen het werkproces zijn plezier, tijd en toewijding de kernwoorden.

Samen met haar zakenpartner Marleen Engbersen werkt Jongstra samen met architecten over de hele wereld en heeft ze een internationale klantenkring, waartoe onder andere bekende modeontwerpers als John Galliano, Christian Lacroix en Alexander van Slobbe behoren. Jongstra heeft verschillende prijzen ontvangen voor haar werk, waaronder de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Toegepaste Kunst en Bouwkunst. Diverse musea hebben haar werk in hun collectie waaronder het Victoria & Albert Museum in Londen, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en het Fries Museum Leeuwarden.

Te leen of te koop

Spider
€ 47,60/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet