Dirkje KuikDirkje Kuik was een Nederlands schijfster en beeldend kunstenares. De in Utrecht wonende en werkende Dirkje werd geboren als William Diederich Kuik. Vooral voor de vele grafische vormgevers die door hem werden opgeleid, was het even wennen toen hun vereerde docent William Diderich Kuik zich in 1979 in een Londens ziekenhuis liet ‘ombouwen’ en verder door het leven ging als Dirkje Kuik. Na haar operatie beschreef Dirkje Kuik haar belevenissen als genderdiasporapatiënt in Huishoudboekje met rozijnen.

Kuik behoorde niet tot het type transseksuelen dat zijn geslachtsverandering tot belangrijkste aspect van zijn leven en werken verheft. Zij bleef tot het einde de intelligente, veelzijdige en historisch onderlegde duivelskunstenaar die zowel in haar grafische werk als in haar proza goochelde met alle denkbare genres. Tevreden was zij nooit. ‘Ongelukkig sterf je’, schreef zij in Piranesi & zijn dochter, ‘piepend over het schilderij van je dromen, je kreeg het nooit op het doek, het stuk papier.’

Kuik studeerde enige tijd aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, was kunstrecensent bij Het Parool en tekende voor Vrij Nederland. In 1960 richtte Kuik samen met Moesman en Henc van Maarseveen het grafisch gezelschap De Luis op. Deelnemende kunstenaars met uiteenlopende ideeën wisselden elkaar af gedurende twintig jaar. Als graficus, illustrator en tekenaar legde ze zich toe op stadsgezichten, figuurvoorstellingen en portretten; daarnaast was ze schrijver en dichter. Als dichter debuteerde ze in 1969 met de bundel 45 Gedichten, nog onder de naam William D. Kuik. Het werk wordt gezien als belangrijke bijdrage tot de Nederlandse neoromantische stroming. Voor Utrechtse Notities uit 1969 ontving ze de Prozaprijs van de gemeente Amsterdam. De door Kuik zelf geïllustreerde feuilleton De held van het potspel uit 1974 werd bekroond met de Vijverbergprijs.

Op 18 maart overleed dit begenadigde dubbeltalent thuis in haar slaap. Inmiddels zijn er generaties beeldende kunst- en literatuurliefhebbers die niet beter weten dan dat Dirkje Kuik altijd een vrouw is geweest. Zelfs haar autobiografie paste zij aan. In de roman De N.V. Dopiflex, (1991) maar ook in de, door haar zelf schitterend geïllustreerde verhalenbundel Piranesi & zijn dochter (1994) portretteerde zij de jeugd van het meisje Diederika dat zij geweest had kunnen zijn.

In 2008 werd in haar voormalig woonhuis aan de Oudekamp 1 te Utrecht een museum ter ere van haar werk ingericht. Inmiddels is dit museum gesloten. Via http://www.dirkjekuik.com/tour.html is een virtuele tour te doen door het voormalig museum.

Te leen of te koop

Klein Arcadie
€ 14,00/maand
De geboorte van Pinokkio ( serie Pinokkio nr. 8)
€ 6,80/maand
Fee met blauwe haren
€ 7,60/maand
Napoleon
€ 6,80/maand
Oude huizen aan de nwe gracht
€ 20,80/maand
Rotslandschap Luxemburg
€ 20,80/maand
Zonder titel
€ 17,60/maand
Gondelstudie 1
€ 15,20/maand
Poortgebouw paleis Lod. Napoleon
€ 20,80/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet