Willem van Leusden


De Utrechtse kunstenaar Willem van Leusden (1886-1974) vormde samen met Joop Moesman en Willem Wagenaar de kern van de groep surrealisten die tussen 1930 en 1950 in Utrecht actief was. Voordat Van Leusden tot dit werk kwam, had zijn stijl echter al een hele ontwikkeling doorgemaakt. In eerste instantie werkte hij in een realistische stijl, die werd beïnvloed door het werk van Vincent van Gogh en de Haagse impressionisten. Hiervoor gebruikte hij vaak de etstechniek en andere grafische werkvormen. In het midden van de jaren tien van de twintigste eeuw werd zijn stijl steeds abstracter door de invloed van het kubisme en futurisme en maakte hij kennis met De Stijl door zijn vriendschap met Gerrit Rietveld. Met de kunstwerken van Salvador Dalí kwam hij uiteindelijk in contact met het surrealisme.

Van Leusden was al op jonge leeftijd werkzaam als tekenleraar aan de Burgeravondschool in Utrecht. In deze rol heeft hij invloed gehad op collega-kunstenaars, maar ook voor Van Leusden is het contact met soortgenoten van groot belang geweest voor zijn ontwikkeling. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veranderingen waar te nemen in zijn kunstwerken. In plaats van de soms bizarre, kleurrijke surrealistische taferelen of vriendelijke landschappen van voor de oorlog, kwam zijn zwaarmoedige levensopvatting tot uiting in thema’s als ondergang en verval. In de periode voor zijn dood in 1974 had ‘het einde’ een centrale plaats in zijn werk.

Tegenwoordig zijn vooral de etsen van Willem van Leusden bekend. De (schilder)kunst van de kunstenaar is onder andere in Museum De Fundatie in Zwolle te vinden.

Te leen of te koop

Beauvais
€ 8,80/maand
Rotsspleet
€ 6,75/maand
Zwammen met handen
€ 8,40/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet