Erik Suidman
Het realistische werk van Erik Suidman (1964-2018) is allesbehalve lief. De onderwerpen op zijn intrigerende en confronterende doeken staren je vaak indringend aan. Centraal staat het mensfiguur, vrijwel altijd boos, wanhopig of angstig. Zijn personages slepen zich voort door een uitzichtloos bestaan. Het lijkt een sombere kijk op het leven maar Erik Suidman voegt ook een dosis humor toe. Wat weer bevrijdend werkt voor de toeschouwer die het gevoel gevangen te zijn in je eigen lot herkent.
Suidman maakte een enorme hoeveelheid aan kunst: tweehonderd grote en ruim dertienhonderd kleine werken. Een deel van zijn oeuvre heeft Suidman besteed aan portretten van clowns: een fenomeen waar hijzelf ontzettend bang voor was. Naast mensfiguren, maakte Suidman een serie over koeien en over sanitair. Suidman werkte met verschillende materialen, waaronder een aantal werken in papier maché, pastel, aquarel en plakkaatverf. Zijn vroegere, stripachtige werken veranderde gaandeweg in een klassiekere beeldtaal in olieverf. Deze olieverfschilderijen zijn opgezet in sombere kleurpaletten. De figuren kijken je recht aan, met zeer expressieve gezichtsuitdrukkingen. Deze expressiviteit wordt versterkt door lichtdonkercontrasten en harde lijnen. Suidman zelf typeerde zijn kunstwerken treffend: ‘Echt gezellig wordt het nooit.’
Erik Suidman werd geboren in Mijdrecht. Suidman was autodidact, hij leerde zichzelf schilderen met plakkaatverf van de Hema. Hij heeft verschillende tentoonstellingen op zijn naam staan, waaronder in Kunstliefde, Utrecht, en in het Stedelijk Museum Schiedam. Het Centraal Museum bezit een aantal werken van Suidman.
Suidman overleed op 53-jarige leeftijd in Sawai Madhopur, India.