Jean Tinguely
Jean Tinguely begint zijn werkzame leven in 1940 als etaleur, maar besluit al een jaar later een opleiding te gaan volgen aan de Kunstgewerbeschule in Basel. Hoewel hij een korte tijd werken op papier maakt, gaat zijn interesse al snel uit naar de sculptuur. Vanaf 1944 experimenteert hij met beweging in de ruimte, een belangrijk kenmerk van de beeldhouwwerken van Tinguely. In 1951 verhuist hij naar Parijs, waar hij zich in 1960 aansluit bij de kunstenaarsgroep van de Nouveau Réalistes. De Nouveau Réalistes zien de wereld als een afbeelding waaruit elementen kunnen worden gehaald die gebruikt kunnen worden voor hun kunstwerken. Op deze manier proberen zij kunst en het leven dichter bij elkaar te brengen. Tot deze groep worden, naast Tinguely, kunstenaars als Arman, Niki de Saint Phalle en Yves Klein gerekend. Deze laatste kunstenaar introduceert Tinguely bij de kunstenaarsbeweging.
Jean Tinguely is het bekendst door zijn zogenaamde ‘métamatics’. Deze machines produceren kunstwerken of zijn gebouwd zodat ze zichzelf weer kunnen vernietigen. Met zijn kunstwerken wil hij niet alleen de introductie van de robot in de samenleving aanstippen, maar ook de rol van de kunstenaar, kunst en de beschouwer aan de kaak stellen.
De beweging van de Nouveau Réalistes heeft tot 1970 bestaan, toen werd de groep opgeheven. Tinguely heeft echter niet stilgezeten. In 1961 trouwt hij met Niki de Saint Phalle en samen nemen zij deel aan verschillende projecten. Zowel in de jaren zeventig als in de jaren tachtig zijn zijn bewegende creaties nog op verschillende grote tentoonstellingen te bewonderen, zoals de Documenta in Kassel. Jean Tinguely overlijdt op 20 augustus 1991 in Bern.