Niels de Weerdt


Als een ruimte wordt gebruikt, verandert zijn vorm. Een ruimte verandert ook omdat tijd verstrijkt of omdat je op een bepaalde plek in die ruimte staat. Zo kan er een ritme of dynamiek ontstaan die De Weerdt uitnodigen om die ruimte te onderzoeken door bijvoorbeeld licht of standpunt te manipuleren. Er ontstaat dan een verscheidenheid aan mogelijke vormen van die ruimte. Door deze vormmogelijkheden te registreren en overzichtelijk te combineren in een nieuw beeld wordt de dynamiek van die ruimte zichtbaar. Deze impressie overbrugt tijd en plaats, iets wat voor een mens niet mogelijk is; je kunt immers niet op meerdere plaatsten of op tijdstippen tegelijk zijn. Zonlicht kan een kamer volledig anders doen aanvoelen door het verstrijken van een uur, een ruimte wordt anders zodra objecten er in verplaatst worden. Het uitzicht van de buren, ondanks het kleine verschil, is anders. Maar hoe ziet dat er nou uit als je die verschillen bij elkaar plaatst?
Naast het ontdekken van de dynamica gebruikt De Weerdt in zijn werk ook delen van ruimtes om deze te combineren naar een nieuwe al dan niet bruikbare ruimte. Hij zoekt naar een beeld dat het aannemelijk maakt dat deze nieuwe ruimte echt kan bestaan.
Deze nieuwsgierigheden zijn aanleiding tot het maken van werk. Het beeld dat daaruit ontstaat moet voldoen aan de autonome wetten die het zelf creëert: vorm, kleur, ritme, samenhang, enz. Klassieke eenheden die de kwaliteit van beeldend werk kunnen bepalen. Soms vinden de aanleiding en het beeld elkaar vanzelf, maar meestal is het de conclusie uit de dialoog tussen kunstenaar en het werk.

Kunstuitleen Online created by Trilobiet